Så oprandt dagen endelig for mit første bryg, yes!

Lørdagens arbejde startede ud med en grundig rengøring af køkkenet og materialerne til brygget. Min nyerhvervede 25 liters gryde blev sat på blusset og temperaturen hævet til 67 grader inden de godt og vel 4 kg malt blev tilsat. Efter 90 minutters mæsken blev temperaturen hævet til 78 grader og så var det blevet tid til at si malten fra vandet, som nu kaldes urt. Det tog en rum tid og var et noget svinende arbejde, men det gik og gav en erfaring til næste bryg.

Herefter varmes urten op til kogepunktet, som tog en rum tid på vores komfur, hvorefter første portion humle tilsættes og koges op mod to timer. De sidste par minutter tilsættes såkaldt klar urt og den anden portion humle. Efter de to timer gælder det så om at nedkøle urten så hurtigt som muligt til omkring 22-24 grader. Jeg havde investeret i en såkaldt chiller, et stålrør som er bøjet så det ligner en fjeder, her cirkulerer man så vand igennem og på den måde nedkøler urten.

Når urten har rette temperatur skal den flyttes over i en gærspand. I mit tilfælde brugte jeg et auto-hævert, men jeg havde en del problemer med at den ville suge humle med om i røret – det havde nok været smartere at si det fra først, endnu en erfaring rigere. Herefter tilsættes gæren og gærspanden stillet i et rum med konstant temperatur omkring de 20 grader. For mit vedkommende betyder det gæstetoilettet med gulvvarme.

Efter et par timer begyndt gæren at virke og nu dagen efter brygget er der godt gang i bobleriet fra gårlæsen. Om en uges tid vil jeg omstikke til en anden gærspand og yderligere 1-2 uger senere skal øllet fyldes på flaske.

Et interessant og spændende projekt, men det har også være mere tidskrævende end jeg havde regnet med. Det skyldes nok bl.a. at min 25 liters gryder var lidt overdimensioneret til vores komfur og derved tog temperaturskift temmelig lang tid. Alt i alt brugte jeg omkrig 7 timer og 30 minutter på brygget fra jeg satte vandet over til urten var hældt på gærspanden.

Nu er jeg så i gang med det spændende arbejde at designe etiket og blandt andet GrogTag.com har nogle rigtig fede skabeloner…