24 days of XBMC (2012)

En feature XBMC har haft i en årrække men som jeg ikke tidligere har skrevet om er brugerprofiler. Grundlæggende kan det sidestilles med brugerprofiler i Windows, hvor man hver især har sine personlige indstillinger og indhold. I XBMC giver det desuden mulighed for at man kan afgrænse forskellige funktioner, bl.a. installation af addons, men det er også muligt at opsætte en profil til junior som kun indeholder tegnefilm og som ikke giver mulighed for at se andet indhold.

xbmcprofiles4

Når man aktiverer brugerprofiler vil man typisk bruge XBMC’s loginskærm til at vælge hvilken profil man vil bruge. Master user profilen kan sidestilles med en Administrator profil i Windows, som har rettigheder til alle indstillinger og muligheder i XBMC. Det er desuden denne profil du automatisk bruger hvis ikke du har oprettet andre brugerprofiler.

xbmcprofiles2Profilopsætningen findes i XBMC’s hovedmenu under System. Har kan du oprette og redigere de individuelle profiler og på samme måde som man kender det fra Windows og andre systemer så kan man tilknytte profilnavn, profilbillede, mv. De mere interessante indstillinger er Lås indstillinger, Medieinfo og Mediekilder.

xbmcprofiles3

Lås indstillinger giver mulighed for at beskytte profilen med en adgangskode som frit kan vælges mellem en pinkode eller et decideret kodeord. Lås indstillinger giver desuden også mulighed for at blokere profilen fra visse dele af XBMC. På skærmbilledet til højre har jeg blokeret profilen fra at tilgå alt andet end filmvinduet, dvs. denne profil har kun adgang til videoindhold – ikke musik, billeder, indstillinger, mv.

De to andre interessante indstillinger Medieinfo og Mediekilder angiver hvordan film-, tvserie- og musikdatabaserne skal håndteres af denne profil i forhold til Master user profilen samt om de opsatte kilder deles.
Som standard oprettes profiler med separate databaser, dvs. profilen vil være helt tom. Det er også muligt at profilen enten får en read-only adgang til Master user profilen eller simpelthen deler databaserne med Master user profilen. Indstillingerne for Mediekilder er tilsvarende.

Hvis en profil fx forsøger at tilgå musikbiblioteket men er blokeret herfra vil brugeren blive mødt med en login-dialog hvor man kan indtaste koden til Master user profilen. På den måde kan man lave en profil som er yderst begrænset, men man har stadig mulighed for at opsætte kilder, mv. hvis man kender kodeordet til Master user profilen.

Jeg har ikke selv haft behov for XBMC’s profilmuligheder, men jeg synes det er en ganske praktisk feature. Det må især være betryggende for familier med mindre pilfingre hvor man gerne vil tillade adgang til tegnefilm og lignende, men måske ikke er så vild med at give adgang til splatter film.

Er der nogen af jer der har brugt denne feature i praksis – og i så fald hvordan synes i så den fungerer?