XBMC har i rigtig mange år haft en indbygget filmanager, som vel nærmest kan beskrives som en Total Commander klon. Det er som sådan en helt basal filmanager som giver mulighed for at oprette mapper, slette og kopiere filer, osv. Det smarte er at filmanageren bygger oven på XBMC’s ret så smarte virtuelle filsystem.

Det virtuelle filsystem har i formentlig alle stiftet bekendtskab med. Det giver nemlig mulighed for helt transparent at afspille mediefiler via lokale diske og USB diske, men også fra netværksstedet som fx Samba, FTP, NFS og WebDAV. Det giver faktisk også mulighed for at kombinere flere af disse kilder til et enkelt virtuelt filsystem i XBMC. I mit mediecenter har jeg fx flere harddiske med film og i stedet for at oprette flere kilder i XBMC, så har jeg kun lavet en med alle mine diske i.

Filhåndtering findes under System i hovedmenuen. Langt de fleste funktioner findes i context-menuen med et højreklik, mens du fx skal bruge mellemrumstasten for at markere individuelle elementer.