twenty-first century code monkey

24 dage med XBMC: Frodo Audio Engine

Sammen med PVR funktionaliteten er Audio Engine uden tvivl de to største, og nok for de fleste, også mest spændende nye features i XBMC Frodo. Audio Engine har været under udvikling i op mod tre år og blev i maj måned i år officielt integreret i XBMC.

Audio Engine er en komplet omskrivning af lydhåndteringen i XBMC som i sig selv har været en kæmpe mundfuld. Når man så krydrer med antallet af platforme, hvor forskellige de er og hvor meget der ellers er sket med XBMC i den tid Audio Engine har været under udvikling, så forstår man virkelig hvor stor en udfordring det har været.

Den mest åbenlyse forbedring er muligheden for at bitstreame HD lydformater, så som DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD. Af andre højdepunkter kan nævnes:

 • Understøttelse af 24-bit og floating-point lydprocessering op til 384 kHz
 • Detektering af lyd hardware og deres evner, så som support for DTS-HD og TrueHD
 • Bitstreaming support i XBMC’s PAPlayer, som benyttes til musik
 • Forbedret synkronisering af lyd og billede
 • Fuld understøttelse af ReplayGain
 • Indbygget sample-rate konvertering og transcoding

XBMC’s wiki side om AudioEngine har desuden en længere beskrivelse af features og historien som er ganske interessant læsning.

For at komme igang med at bruge den nye lydmotor, ja så skal du sådan set bare opgradere til XBMC Frodo og så er du kørende. Du skal formentlig opdatere dine lydindstillinger så de matcher din hardware og receiver, men ellers sker det hele behind the scenes.

Personligt har jeg over flere omgange i forbindelse med de månedlige testudgaver af Frodo forsøgt mig med at få AudioEngine til at virke. Faktisk har AudioEngine fungeret upåklageligt, det har nærmere været min viden der manglede… 🙂

Som jeg skrev om sidst år så bruger jeg min ASRock ION 330HT som mit primære mediecenter. Via HDMI-kabel er den koblet til en Onkyo receiver som kan dekode HD lydformater. Så langt så godt tænkte jeg – HD lyd here I come!
Men ak nej… jeg har ikke tal på hvor mange aftener jeg har brugt og hvor mange snigende grå hår der har fremtvunget sig mens jeg har grublet over hvorfor lyden ganske enkelt forsvandt når jeg forsøgte at afspille et DTS-HD lydspor. Forklaring er som altid simpel, men ganske utilfredsstillende.

ASRock ION 330HT har et førstegenerations ION chipset og det kan ganske enkelt ikke bitstreame HD lydformater. Da femøren endeligt faldt var min eneste tanke et kæmpe Homer Simpson Dooh! Min eneste løsning er således at deaktivere DTS-HD og TrueHD og lade XBMC dekode dem for mig. Det går nu nok også an, men jeg havde nu glædet mig til rigtig HD lyd lige siden jeg købte receivere for et par år siden.

MythTV.org har en wiki side om problematikken, som kan anbefales inden i kaster utallige timer efter jagten på HD lyd 🙂
Hvis i har mere held – og bedre hardware – end mig så vil jeg meget gerne høre hvad i synes om lydkvaliteten.

3 Kommentarer

 1. Kenneth

  hej Tommy. efter jeg har opgraderet til Frodo, buffer DR nu videoerne konstant. kan se 12sek og så buffer den, 12 sek igen også indlæser igen osv osv.

  det var der ikke noget af i eden

 2. Tommy

  Hej Kenneth,
  Det problemet har jeg ikke hørt om tidligere. Virker det hvis du ser videoerne i din browser direkte på dr.dk/nu ?
  Kan det evt. tænkes det er din internetforbindelse der driller?
  Mvh.
  Tommy

 3. Kenneth

  hej.
  ufatteligt nok så står mit kabelmodem netop af på samme tid. så løsningen var et nyt modem også spiller det igen, som det plejer med dine plugins. 🙂

© 2022 Tommy Winther

Tema af Anders NorenOp ↑